Copyright 2022 - Custom text here
 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
31

23/09/2022

Fromago Cheese Experience 2022, Zamora,Spain

В периода 15-18 септември 2022г. в гр.Самора, Испания се проведе първият по рода си уличен панаир Fromago Cheese Experience 2022 , който го превърна в световна столица на сиренето.Общо 730 щанда, над 330 изложители разположени на 2.5 километра по улиците на стария град и около 1200 различни вида сирена, уникални кулинарни изживявания, презентации на продукти, конкурс Fromeliers и връчване на наградите Cincho, едни от най-престижните в страната“.Fromago имаше 26 дегустации, 8 шоукукинга на живо, 4 кръгли маси и повече от 20 презентации. Освен това децата се насладиха на 35 занимания, подготвени специално за тях.
По време на панаира бяха отчетени повече от 300 000 посетители и икономическо въздействие от около дванадесет милиона евро.
 
"Можем да направим нещата добре, когато публичните и частните институции се обеденят", заяви Президентът на провинциалния съвет на Самора, Франсиско Хосе Рекехо в речта си при откриването. На официалното отриване присъстваха министри, депутати и други институционални лица.
 

 

Fromago … Значението на думата „сирене“ на есперанто, език с универсално призвание. Fromago е иновативен междусекторен проект, който има за цел да позиционира Самора и Кастилия и Леон като референтно пространство за сектора на сиренето и овцевъдството на национално и международно ниво. В Fromago Cheese Experience ценностите на социалното включване също ще бъдат много присъстващи, особено към групите в най-неравностойно положение, с дейности, насочени специално към тях. Жените в селските райони, интеграцията между поколенията, уврежданията и маргинализацията ще бъдат приоритетни аспекти, върху които ще се работи напречно по време на извършваните дейности. Неговата приоритетна цел е да оцени значението на селското стопанство и животновъдството, като подчертае съответната роля на сектора на млечните продукти и сиренето като цяло и на сектора на овцевъдството в частност.

Diputación de Zamora,Zamora10, Caja Rural de Zamora, la Junta de Castilla y León, la Escuela Internacional de Industrias Lácteas, CEOE-Cepyme de Zamora, la Cámara de Comercio de Zamora, la Asociación Zamorana de Empresarios de Hostelería, el Ayuntamiento de Zamora, Ifeza и многобройни занаятчийските сирена и индустриалните компании в провинцията дадоха своя решаващ принос за осъществяването на проекта.

 

По време на изложението се проведе Търговска мисия на която чуждустранни вносители и предприемачи се срещнаха с производители на сирена от района. Проведоха се  двудневни работни срещи, както и посещение на производство. Президентът на Търговска Камара Самора, Енрике Оливейра приветства участниците в търговската мисия като сподели надеждата, че ще намерят необходимите продукти за да разширят своето портфолио, както и ще могат да си разширят мрежата от контакти. Ръководител на мисията бе Карлос Прието, Директор Дирекция Интернационализация и Търговия. 
Българо-испанска търговска камара бе партньор на Търговска Камара Самора.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

18/08/2022

World Cheese Fair - Fromago 2022, Zamora, Spain

Българо-испанска търговска камара в партньорство с VSV EuroGlobal, Испания и  Търговска камара Самора,Испания търсим компании, които са специализирани във внос на сирена и  биха искали да участват  WORLD CHEESE FAIR - FROMAGO 2022 , което ще се проведе в Самора от 14 до 18 септември 2022г. (присъствено събитие)

Защо да участвате?

 • Компании от повече от 50 държави ще присъстват на тези срещи. Ние ще покрием всички пътни разходи (полети, настаняване, вътрешен транспорт в Испания, кетъринг и др.).
 • Ще координираме срещи според вашите интереси, което също ще ви позволи да увеличите бизнес отношенията, както и да откриете нашето разнообразие от сирена.
 • Ние също така ще ви подкрепим с всички логистични договорености, от които може да се нуждаете.

Приложено ще намерите повече информация за събитието HOSTEDBUYERSPROGRAMME (designrr.page)

Период на участие:

Специализираната хостинг програма е в периода 14-16 септември 2022г.

Условия за участие:

Ако желаете да участвате, моля попълнете регистрационният формуляр и го изпратете в срок до 25 август 2022г. на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. за да бъде оценен от Търговската камара в Самора.

За всички членове на Българо-испанска търговска камара участието е безплатно, а за НЕчленуващи административна такса от 100.00 лв.

 

03/08/2022

Посещение на ETEM|Gestamp

На 02 август Българо-испанска търговска камара посети завода на ЕTEM Gestamp в София, България.

Визитата започна с обиколна на производствената база за алуминиеви части за автомобила като беше показана и вече започналото изграждане на допълнителното крило, част от планираната инвестиция. Очаква се през есента да стартира планираното разширение. То се прави основно за новия проект за Porsche, който е за производство на алуминиеви елементи за кутиите на батериите, които ще бъдат използвани в новото поколение електрически платформи на компанията през следващите осем години. Производителят на алуминиеви изделия ЕТЕМ Gestamp ще вложи близо 120 милиона лева (60 млн. евро) в разширяване на фабриката си в България. Инвестиция ще отвори над 130 работни места за квалифицирани специалисти през следващите две години, като серийното производство е предвидено да започне през 2023 г.

Във втората част се проведе среща в която от една страна взеха участие Биляна Манолова, зам. председател на Българо-испанска търговска камара, Мария Янчева, СТИВ Испания, търговското аташе към Посолството на България в Испания, Мадрид и Стамен Янев, член на Надзорния съвет на Българска Банка за развитие и от друга страна ръководството на Етем Гестамп съответно Емануел Фундукис, изпълнителен директор, Томас Пърнел, административен директор и Горка Оласо, старши оперативен мениджър.

Фокусът на срещата бе върху възможностите, които съществуват на институционално и партньорско ниво в полза развитието на гръцко-испанската инвестиция в България.

Общият бизнес тук между гръцкия производител на алуминиеви архитектурни системи "Етем България" и испанския производител на метални автомобилни компоненти Gestamp ( Gestamp Automoción, S.A. е испанска мултинационална група, посветена на проектирането, разработването и производството на метални автомобилни компоненти с над 100 производствени предприятия в 24 страни в Европа, Америка и Азия и 13 R&D центрове) започва преди три години, когато се създаде ЕТЕМ | Gestamp с фокус върху продуктите за автомобилната индустрия. Заводът произвежда различни профили и части за шасита, врати, системи за безопасност и управление на катастрофи, както и елементи за батерии и крепежни елементи за електрически автомобили. Клиенти са водещи производители като BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др. 

 

 

 

02/08/2022

Посещение на българска бизнес делегация в Гватемала

Почетното консулство на Република Гватемала в България има удоволствието да Ви информира, че заедно с Културен център, отправят покана от Гватемалското посолство и Министерството на вътрешните работи, за участие в частна бизнес и културно-образователна делегация от 22 октомври до 4 ноември.

Концепцията на посещението предвижда три главни раздела:

 • Бизнес програма- срещи и разговори с Гватемалския бизнес, включително посещение на 15-ия Карибски форум с участието на над 150 предприемачи от Карибския регион;
 • Посещения на някои от важните Гватемалски предприятия- кафе, какао, ром, захарна тръстика, текстил и др.;
 • Туристическа индустрия и културни срещи в различни области на Гватемала - по стъпките на Маите- Тикал, Антигуа, Атитлан и др. Среща с българската колония в Гватемала.

Главен координатор на посещението е Силвия Веселинова.

Предварителната програма може да разгледате ТУК

Индикативната цена на инвестицията е 4100 €, за 14 дни и включва:

 • Самолетни билети за международни и вътрешни полети, настаняване в хотели със закуски, индивидуален за групата вътрешен сухопътен и морски транспорт, традиционен обяд,  представителство и координация, входни такси, и др. - 2900 €
 • Храна, на делегат за цилия период ( организира се в традиционни ресторанти "A la carte" и се плаща индивидуално) - 700 € ( на ден 45-50 €)
 • Връзки с Гватемалските власти и ниституции, организация, консултации, посредничество, сигурност и управление - 486 

В случай на проявен интерес, можете да се свържете за потвърждение с Почетното консулство на Гватемала в София:

Телефони за контакт: Силвия Веселинова – 0988 788 646; Веселин Симов – 0888 574 229

 

Веселин Симов,

Почетен консул 

ГВАТЕМАЛА

 

Силвия Веселинова

Директор Културен Център

 

 

20/06/2022

Годишна конференция на Европейското общество по строително право 2021: “Публично-частно партньорство”

Бългapcĸoтo oбщecтвo пo cтpoитeлнo пpaвo бе дoмaĸин нa гoдишнaтa конференция на Европейското общество по строително право на тема: “ΠЧΠ: Kaĸвo нaиcтинa имa знaчeниe”, която се проведе нa 16-17 юни 2022г. в София Хотел Балкан, където над 50 участника от 16 държави взеха участие. 

17 експерта от 10 страни представиха интересни презентации пред делегатите, като много участници се включиха с въпроси и споделиха своя опит. 

Участници и презентации може да намерите ТУК

Πpeдceдaтeлят нa УC нa БOCΠ д-p инж. Aдpиaнa Cпacoвa, пoнacтoящeм пpeзидeнт нa EOCΠ вpъчи нaгpaдитe нa EOCΠ зa диплoмни paбoти c пpинoc зa eвpoпeйcĸoтo cтpoитeлнo пpaвo зa 2020 и 2021 г. нa шecт диплoмaнти oт пpecтижни yнивepcитeти в Aнглия, Hидepлaндия и Дaния. Члeнoвe нa жypитo ca извecтни пpoфecopи пo пpaвo oт Aнглия, Швeйцapия, Фpaнция и Бeлгия.

Българо-испанска търговска камара бе съорганизатор на събитието.

 

12/06/2022

Green transformation- Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход

Конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" се проведе на 10 юни 2022г. в "София Ивент Център", която за втора поредна година  се организира от Dir.bg ,едно мащабното събитие със специално внимание върху зелената трансформация и инструментите за справедлив преход.

Форумът бе открит от президента Румен Радев. Зелената сделка и значението ѝ за българското общество и икономиката бяха във фокуса на разговорите по време на дискусията.

От началото на годината и особено през последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета "Готови за 55" (Fit for 55), темата за Зеления преход отново излезе на преден план в Европа и в България. За България, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за националната икономика като цяло, допълват организаторите на събитието.

Целта на събитието бе да  събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. Участие в откриващия панел, освен президента Румен Радев, участваха още европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Българската визия в различните панели по програма се представи от вицепремиерите Асен Василев, Гроздан Караджов (в оставка) и Борислав Сандов, както и министрите Даниел Лорер и Александър Николов. 

И тази година във форума се включиха представители на законодателната и на местната власт, на бизнеса и на неправителствения сектор, посочват организаторите.

Съорганизатори на конференцията са Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), КТ "Подкрепа", Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-испанската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и Италианската търговска камара в България. 

Събитието бе структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях над 70 панелисти дебатираха по теми като: финансови инструменти за справедлив преход, енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.

 

 

12/07/2022

Последен шанс за кандидатстване за най-добър работодател

Наближава крайният срок за кандидатстване във водещите награди за най-добър работодател Career Show Awards 2022. До 29 юли компаниите могат да избират от над 70 категории, отличаващи работодателската марка и успешните процеси във фирмите.

 Четвъртото издание на наградите отново акцентира над работата и грижата към служителите, добрата работна среда и развитие на пазара на труда. Тази година Career Show Awards разшири категориите, с което обръща внимание към още детайли в организацията на работния процес. Сред новите категории са “Динамично развиваща се компания”, “Създаване на нов продукт”, “Иновации в работната среда” и др. С чисто нова група от категории “Управление и екипи” организаторите насочват вниманието към личния принос в успеха на компанията.

 Кандидатурите на участниците се оценяват от престижното жури на наградите. Екипът на журито се състои от доказани професионалисти в различни сфери, които с работата и визионерското си мислене са откроени обществени личности. 

 “Career Show Awards се наложиха като водещи награди в сферата на работодателската марка и грижа за служителите у нас. Доверието, което изградихме в компаниите, се дължи на прозрачността, прецизната организация и поставянето на акцент над всеки детайл в работата на фирмите. Именно това, че оценяваме труда им и даваме платформа, в която да споделят повече за успеха и развитието си, е причина за нарастващото доверие към Career Show Awards.

Най-успешните стратегии за създаване на благоприятна работна атмосфера не само повишават популярността на компанията, но и служат за вдъхновение и задават тенденции.”, споделя Симона Харизанова, съосновател на Career Show.

 След обявяване на победителите в наградите всички кандидатури и оценки на журито стават общодостъпни, което гарантира прозрачността на конкурса.

 Крайният срок за регистрация в Career Show Awards e 29 юли включително.

Регистрация може да се направи на: careershow.bg/awards

 

 

01/07/2022

European Business Networking Evening 2022

На 23 юни се проведе Третото издание на Networking коктейла на европейските двустранни камари, едно от най-големите бизнес събития в България. Повече от 500 гости присъстваха на събитието, съвместно организирано от единадесет двустранни търговски камари, и се възползваха от възможността за осъществяване на нови контакти.

Министърът на иновациите и растежа, г-н Даниел Лорер, беше сред официалните гости на събитието.

Благодарим на всички партньори, които подкрепиха събитието, на  ATRADIUS Атрадиус Кредито и Каусион, С.А. де Сегурос и Реасегурос , както и на всички гости, които бяха част от тази инициатива!

 

 

 

 

 

 

 

04/07/2022

Правен форум "Нови регулации и нови възможности"

На 29.06.2022г. в хотел Интерконтинентал в София се проведе правен форум, организиран съвместно от Българо-испанска търговска камара и Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“.

Темите на правния форум бяха свързани с регулаторните изисквания към бизнеса, насочени към защита на правата на потребителите, гарантиране на човешките права, както и устойчиво развитие, съобразено с климатичните промени.

Гости и участници в събитието бяха представители на законодателната и изпълнителната власт, както и представители на бизнеса. На форумът присъства и председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

В първия панел на форума, модериран от главния управляващ съдружник на АД „Попов, Арнаудов и партньори“ адв. Галин Попов, Димитър Маргаритов, зам.-министърът на икономиката и индустрията и дългогодишен председател на Комисията за защита на потребителите и адв. Христо Копаранов, ръководител на практиката по Защита на конкуренцията, съответствие и регулации в адвокатското дружество разгледаха актуалните законодателни промени, свързани с гарантиране на потребителските права при онлайн търговия и при покупка на стоки с цифрово съдържание. По време на дискусията бяха обяснени някои особености на възприетия законодателен подход, които да помогнат на предприятията да се ориентират в усложняващото се потребителско право. Лекторите и гостите обсъдиха правата на потребителите и задълженията на търговците относно онлайн сайтове за търговия, както и относно новата забрана за двоен стандарт спрямо различните пазари. Димитър Маргаритов представи и предстоящите законодателни инициативи на министерството, които целят да засилят защитата на потребителите.

Адв. Емилиян Арнаудов, управляващ съдружник в правната кантора, представи на гостите новия европейски регламент, гарантиращ защитата на конкуренцията в случаите, когато между предприятия на различни нива в производството и търговията се сключват споразумения, които могат да увредят конкуренцията. Бяха дискутирани случаите, в които европейското право става по-строго към предприятията, но и тези, в които им дава допълнителна свобода. Участниците във форума се обединиха около извода, че, както и промените в потребителското право, новият регламент е пряко насочен към адекватно регулиране на бизнес-отношенията, сериозно променени в резултат на засилващата се дигитализация.

В рамките на втория панел от форума адв. Копаранов и адв. Попов коментираха проекта на закон за защита на лица, подаващи сигнали за извършени нарушения и представиха на гостите задълженията, които се очаква да бъдат наложени на предприятията, за да осигурят на своите служители безопасна възможност да сигнализират за нередности. Дискутирани бяха проблемите, които могат да възникнат при прилагането на бъдещия закон и бяха представени механизми за запазване на анонимността на сигнализиращите лица, както и защитата на тези, които са обвинени в нарушения. В рамките на дискусията беше коментирано и предложението за директива, която ще предвиди задължения за предприятията, гарантиращи максимално зачитане на човешките права и опазване на околната среда. Обърнато беше внимание, че макар директивата още да не е приета, е добре бизнеса отрано да има предвид готвените промени, за да се подготви за тях.

Правният форум завърши с дискусия, свързана с новите възможности за изграждане на енергийни обекти за производство на енергия от възобновяеми източници. В нея се включи народният представител Васил Стефанов, който е един от вносителите на последните законодателни изменения, целящи насърчаване използването на екологична енергия. Активно в дискусията участваха и представители на бизнеса и по-специално председателят на Сдружение Соларна академия България, Веселин Тодоров, които коментираха конкретни проблеми, с които се сблъскват и отправиха конкретни предложения към законодателната власт и към дейността на енергийния регулатор.

 

 

 

 

14/04/2022

Международна дегустационна среща на български вина и вина от Риоха

На 6-ти април в салоните на Центъра на автономна област Ла Риоха се проведе дегустация на български вина и национални продукти от категорията гурме. Събитието бе организирано от Посолството на България и Центъра на област Ла Риоха в Мадрид и се провежда за първи път в Испания.
Пред около 80 души, сред които професионалисти в бранша, представители на медии и на Кметството на Мадрид, се проведе съвместна дегустация на български вина от специфични сортове грозде и на няколко вина от Ла Риоха – един от най-прочутите винарски региони в Испания. Центърът е традиционно място за винени дегустации и се намира на емблематична централна столична улица – референт за събития от този род. Събитието бе открито от Хосе Антонио Руперес, президент на Центъра на автономна област Ла Риоха и посланик Алексей Андреев. На проявата присъства също Симеон Сакскобургготски (министър-председател на България в периода 2001-2005 г.), синът му д-р Кубрат Сакскобургготски със съпругата си Карла Ройо-Вийанова, както и почетният консул на България в Андалусия Росио Васкес.
Представители на три български винарни – винен завод „Асеновград“, винарна „Златен Рожен“ и винарна „Братя Минкови“, направиха презентация на специално подбрани за събитието вина от сортове, които не се срещат на испанския пазар, като Мавруд и Мелник, произведен от редкия сорт широколистна мелнишка лоза.
Дегустацията на вина беше съпътствана от гъши дроб (фоа гра) и еленски суджук на българските марки „Волекс“ и „Woodsfood“.
Безспорен победител в този своеобразен дуел бяха българските вина, сред които огромно впечатление направи представения от винзавод „Асеновград“ Мавруд резерва. Присъстващите сомелиери изказаха впечатленията си от високото качество на нашите вина признавайки, че не са познавали виненото ни производство, което по думите им е на изключително ниво.
 

  100% БЪЛГАРСКИ СЛАДКА