Copyright 2023 - Custom text here
 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
18
19
20
21
22
27
28
29
30
31

10/03/2023

Инвестиционен бизнес форум, Барселона, Испания 

Изминалата седмица (27.02-02.03.2023) протече много интензивно за Българо-испанска търговска камара. Като партньор на Българска Агенция за инвестиции участва в бизнес форума в гр. Барселона, Испания с насоченост към секторите „Биотехнологии“ и „Химическа индустрия“ , който имаше за цел да представи предимствата на България като инвестиционна дестинация пред заинтересовани представители на бизнеса, в съчетание с провеждане на персонални срещи за привличане на инвеститорски интерес. Заместник-председателя наКамарата, г-жа Манолова отправи приветствени слова в откриващия панел като отбеляза, че основната ни цел като организация е да привличаме все повече испански компании да инвестират в България, да пренесат или разширят своите производства. Манолова изтъкна, че във връзка с предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС камарата, впартньорство с испански търговски камари, организира събития за представяне на потенциала на двете страни. По този начин, заедно имаме волята да увеличим и да уголемим търговските и бизнес връзки, допълни тя. Зам. председателя напомни, че през втората половина на тази година предстои испанското председателство , като изтъкна, че то ще протече през "най-бурния момент в историята на ЕС". Войната в Украйна е предизвикателство, което застрашава ценностите на Европа, и приоритетните оси ще бъдат запазването на единството, солидарност, политическо лидерство, за да успеем да защитим Европа и да дадем най-доброто, каза още Манолова.
Участие във форума и делегацията взе и нашият член от Попов, Арнаудов и партньори, Емилиян Арнаудов.
И още поредица от срещи и визити заедно с българския Био Клъстър Health & Life Science Cluster, Инвест София и Българска Телеграфна Агенция 
MWC Barcelona - MWC Barcelona е най-голямото и влиятелно събитие за екосистемата за свързаност. За всеки глобален мобилен оператор, производител на устройства, доставчик на технологии, продавач, собственик на съдържание и всякакъв интерес към бъдещето на технологиите. Десетки хиляди висши ръководители от най-добрите световни компании, международни правителства и новаторски технологични бизнеси се събират на MWC Barcelona, ​​за да вземат решения.
 
Eurecat- EURECAT е основният технологичен център на Каталуния в Испания и е резултат от интеграцията от 1 май 2015 г. на най-важните каталонски технологични центрове: Ascamm, Barcelona Media, BDigital и Cetemmsa. Освен това през 2016 г. още два технологични центъра се присъединиха към EURECAT: Технологичен център за хранене и здраве (CTNS) и Технологичен център за композити (CETECOM).EURECAT предоставя на индустриалния и бизнес сектора различни технологии и усъвършенствана експертиза, предлага решения за техните иновационни нужди и повишава тяхната конкурентоспособност в динамична среда.EURECAT съчетава опита на над 500 професионалисти, генерирайки годишен доход от €38 милиона.Новият център обслужва над хиляда предприятия, участва в над 100 национални и международни R&D&i стратегически проекти на високо ниво и има 73 международни патента и 9 технологични компании. Състои се от осем центъра в Каталуния и още един в Латинска Америка (Бразилия).  
 
BioCat - Biocat е организацията, която защитава екосистемата на науките за живота и здравеопазването в Барселона/Каталуния, един от най-бързо развиващите се центрове за иновации в Европа. Стратегията ѝ обхваща: 1) повишаване на международната осведоменост за екосистемата за привличане на инвестиции и компании в Биорегиона; 2) ускоряване на трансфера на технологии и растежа на бизнеса за разширяване на екосистемата; 3) привличане на таланти и разработване на програми за обучение за повишаване на уменията на професионалистите от общността .
 
Port Tarragona - Пристанището на Тарагона се намира в уникален геостратегически анклав. Това е едно от петте най-големи пристанища в Испания и едно от най-важните в Европа. Разполага с широка гама от специализирани съоръжения с 11 километра докове, 20-метрово газене, хладилни складове, складове, кейове, силози, контейнерен терминал с капацитет за 1,5 милиона TEU и интермодален железопътен терминал (La Boella) за трафика на стоки с национален и международен произход и дестинация. Пристанището на Тарагона има директни услуги до и от 46 държави чрез редовни морски линии, свързващи го с 60 пристанища по света. Той обработва повече от 32 милиона тона товари годишно. Той е лидер в трафика на селскостопански храни и енергия и референтно пристанище за химически продукти в Южна Европа.
 
AEQT -Химическата бизнес асоциация на Тарагона (AEQT) е създадена през 1977 г. с цел да представлява целия химически сектор на Camp de Tarragona и Terres de l'Ebre, най-важният в Южна Европа. В момента AEQT се състои от 34 референтни компании в химическия сектор в международен план, разположени в северните и южните райони на Тарагона и с присъствие в общините Тарагона, Канонха, Реус, Вила-сека, Константи, Ел Морел, Mafumet, Perafort-Puigdelfí, Tortosa и Flix.
 
INL - International Iberian Nanotechnology LaboratoryМеждународна иберийска нанотехнологична лаборатория, разположена в Брага (Северна Португалия), учени и инженери от цял ​​свят работят в силно интердисциплинарна среда и се стремят да превърнат INL в световен център за внедряване на нанотехнологии, адресиращи големите предизвикателства пред обществото .INL  е основана от правителствата на Португалия и Испания съгласно международна правна рамка за извършване на интердисциплинарни изследвания, внедряване и артикулиране на нанотехнологии в полза на обществото.Изследователските и технологичните дейности са фокусирани върху шест клъстера: здравеопазване, храна, енергия, околна среда, ИКТ и бъдещи нововъзникващи технологии, които се допълват взаимно и осигуряват база за интердисциплинарни взаимодействия между нашите изследвания.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22/11/2022

ЗАЩО АЗ филмът- кауза на Христо Порязов

На 21 ноември в световния ден на възпоменаването на жертвите от пътно транспортни произшествия се прожектира в кино "Влайкова" филма "Защо аз" на режисьора Христо Порязов. Филмът е по действителен случай и е посветен на войната по пътищата. Чрез него авторът цели да призове зрителите към отговорност и уважение към останалите на пътя, както и към изразяване на несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране. Жертвите и ранените във войната по пътищата растат с всеки изминат километър, като само за първите три месеца на 2022-ра са загинали 99 души в над 1100 катастрофи.  

Христо Порязов намира начин да изрази несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране, като заснема лентата. Тя има конкретна цел – да събуди отговорност в нас: активните шофьори и бъдещите такива; пешеходците; гражданите на държавата, която държи челното място по фатални катастрофи; предпочитащите да употребяват алкохол и наркотични вещества, но извън колата, и най-вече тези, които без мисъл се качват в нея след същата тази употреба и застават зад волана.

След прожекцията се проведе разговор с екипа на продукцията и се изнесоха данни за жертвите на войната у нас. Всяка година при катастрофи в България загиват над 30 деца - това е цял един клас. Деца, убити от пияни и или дрогирани шофьори, често и от родителите си, качили се зад волана след употреба на упойващи вещества. За последните три години при пътно-транспортни произшествия у нас са загинали над 1 700 българи, а ранените са над 24 000 души.

В този ден официално стартира и набира съмишленици #КаузаЖИВОТ, която обединява много хора с големи сърца, фирми, институции и неправителствени организации, чиято цел е с общи усилия да предотвратим войната по пътищата, да възпитаме ново поведение у водачите, да поискаме адекватен контрол от органите на реда и не на последно място - безопасна среда за шофьорите.

Сред гостите на прожекцията бяха Николай Найденов, Зам.министър на транспорта, Комисар Радослав Начев, началник КАТ София, Владимир Тодоров, Председател на Българската асоциацияна пострадалите от катастнрофа, Любка Маринова, говорител на КАТ София, Биляна Манолова, Зам. председател на Българо-испанска търговска камара, Красимир Георгиев, Председател на Асоциация за квалификация на автомобилите, представители на Министерството на вътрешните работи, Прокуратурата и др. 

Филмът бе представен на 14 октомври 2021  в централата на фондация AISGE, Мадрид в Испания.

 

 

18/11/2022

Среща на Министъра на икономиката и индустрията и испанския бизнес у нас

На 17-ти ноември в Националния дворец на културата (НДК) се поведе среща на испанския бизнес у нас с министъра на икономиката и индустрията , Никола Стоянов, който отчете испански инвестиции от над 880 млн. евро и ръст на стокообмена с над 30% между България и Испания. По думите на министър Стоянов в България оперират около 80 испански компании, които са разкрили над 3 000 работни места. Секторите, в които са съсредоточени, са туризъм, хотелиерство, текстил, транспорт, автомобилна индустрия, интелигентни градове, недвижими имоти и др. „Добрата работа на испанските компании у нас дава и тласък на икономическите отношения между нашите две държави”, подчерта министър Стоянов. Той цитира данните за двустранния стокообмен, който достига 1,7 млрд. евро за 2021 и бележи ръст от 35%. “Данните са повече от добри, но целта е да говорим не само за успехите, които постигате, но и за трудностите, които срещате. Вратата ми е винаги отворена за компаниите в българската икономика и се надявам заедно да търсим решенията за гарантиране на икономически ръст”, каза още Никола Стоянов. Основните теми, проблеми и въпроси, които засегнаха участниците бяха публично-частното партньорство, е-фискализацията, срокове за разрешителни, предвидимост и подкрепа за цените на електроенергията в производствения процес, довеждаща инфраструктура, гъвкави индустриални зони отговарящи на търсенето,устойчивост и стимули. В срещата взеха участие над 20 испански компании.

Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко. Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Кралство Испания у нас и Българо-испанската търговска камара.

 

 

11/10/2022

Програма Valladolid Consolida 

В периода 5-6 октомври 2022г. в гр. Валядолид, Испания се проведе издание по програмата CONSOLIDA. Това е безплатна програма за МСП в  град Валядолид , разработена от Камарата на търговията, промишлеността и услугите на Валядолид и CEOE Валядолид и финансирана от Градския съвет на Валядолид чрез Агенцията за иновации и икономическо развитие на стойност 994 000 евро. Програмата е формулирана чрез Агенцията за иновации и икономическо развитие, която има за цел да насърчава иновациите като платформа за генериране на проекти за диверсификация и икономическа устойчивост на Валядолид, както и двигател за инициативи, които благоприятстват възможностите за работа, задържане и привличане на таланти във Валядолид, внедряване и поддържане на нови индустриални, търговски и обслужващи дейности и консолидиране и развитие на местната бизнес структура. Някои от нейните линии на действие оказват подкрепа на предприемачи и малки предприятия, които търсят и формулират сътрудничество с всички бизнес икономически и социални агенти, така че да съживят икономическата и социална структура. Ключовите оси на програмата са: Преформулиране стратегическите цели въз основа на новата ситуация, която е резултат от вътрешния анализ и условията на околната среда; Подготвяне стратегически план, съобразен с диагнозата и предложените стратегически цели, като въведе необходимите промени в рамките на възможностите на всяка от компаниите; Актуализиране на знанията и подобряване на управленските умения на предприемача и неговите сътрудници относно инструментите за управление, достъпни за МСП; Обучение в дигитални умения на персонала и дигитализацията на компаниите; Подготвяне компанията за нейното отваряне към нови национални пазари (продукт географски) и международен; Участие в съвместни предложения за насърчаване на мрежи за сътрудничество, които да действат главно върху системата за производство на местни стоки и услуги, както и маркетинг и дистрибуция в международен контекст.

На церемонията по откриването, която се проведе в централата на Агенцията за иновации и икономическо развитие, присъстваха Чаро Чавес, съветник по иновациите, икономическото развитие, заетостта и търговията на градския съвет на Валядолид; Анхела де Мигел, президент CEOЕ Valladolid; Хавиер Лабарга, вицепрезидент на камарата на Валядолид и Кристина Рамирес, генерален директор на Vitartis. По време на речта си Чаро Чавес, съветник по иновациите, икономическото развитие, заетостта и търговията на градския съвет на Валядолид, подчерта решителния ангажимент на програмата „Consolida“, с инвестиция от почти един милион евро, която помага на компаниите в тяхната диагностика и стратегия, в тяхното обучение и в актуализирането на техните дистрибуторски процеси, тяхната цифрова трансформация и техните маркетингови планове. И винаги вземайки предвид решаващия лост на интернационализацията. „Укрепването на международните пазари е от ключово значение за успеха на нашите компании. От своя страна, президентът на CEOE Valladolid, Анхела де Мигел, подчерта, че тази програма е от голяма полза за компаниите във Valladolid, подчертавайки, че публично-частното сътрудничество е голяма стойност да помогнем на компаниите да се консолидират, да подобрят своите отчети за приходите и да им помогнат да продават извън границите на страната, като по този начин подобряват конкурентоспособността си.

По време на това издание имаше достъп до потенциални инвеститори, възможност за бизнес партньори и потенциални вносите на продукти. Бяха направени две визите до компании с иновативен продукт и висока стойност на инвестиции в автоматизиран и роботизиран процес на производство.

Българо-испанска търговска камара проведе срещи с Търговската Камара на Валядолид, CEOE Валядолид (част от Испанската конфедерация на бизнес организациите (CEOE) и Агенцията за иновации и икономическо развитие. Договорени бяха участия на български компании по програмата, както и бяха обсъдени предстоящи активности за испанските компании на българския пазар.

 

 

23/09/2022

Fromago Cheese Experience 2022, Zamora,Spain

В периода 15-18 септември 2022г. в гр.Самора, Испания се проведе първият по рода си уличен панаир Fromago Cheese Experience 2022 , който го превърна в световна столица на сиренето.Общо 730 щанда, над 330 изложители разположени на 2.5 километра по улиците на стария град и около 1200 различни вида сирена, уникални кулинарни изживявания, презентации на продукти, конкурс Fromeliers и връчване на наградите Cincho, едни от най-престижните в страната“.Fromago имаше 26 дегустации, 8 шоукукинга на живо, 4 кръгли маси и повече от 20 презентации. Освен това децата се насладиха на 35 занимания, подготвени специално за тях.
По време на панаира бяха отчетени повече от 300 000 посетители и икономическо въздействие от около дванадесет милиона евро.
 
"Можем да направим нещата добре, когато публичните и частните институции се обеденят", заяви Президентът на провинциалния съвет на Самора, Франсиско Хосе Рекехо в речта си при откриването. На официалното отриване присъстваха министри, депутати и други институционални лица.
 

 

Fromago … Значението на думата „сирене“ на есперанто, език с универсално призвание. Fromago е иновативен междусекторен проект, който има за цел да позиционира Самора и Кастилия и Леон като референтно пространство за сектора на сиренето и овцевъдството на национално и международно ниво. В Fromago Cheese Experience ценностите на социалното включване също ще бъдат много присъстващи, особено към групите в най-неравностойно положение, с дейности, насочени специално към тях. Жените в селските райони, интеграцията между поколенията, уврежданията и маргинализацията ще бъдат приоритетни аспекти, върху които ще се работи напречно по време на извършваните дейности. Неговата приоритетна цел е да оцени значението на селското стопанство и животновъдството, като подчертае съответната роля на сектора на млечните продукти и сиренето като цяло и на сектора на овцевъдството в частност.

Diputación de Zamora,Zamora10, Caja Rural de Zamora, la Junta de Castilla y León, la Escuela Internacional de Industrias Lácteas, CEOE-Cepyme de Zamora, la Cámara de Comercio de Zamora, la Asociación Zamorana de Empresarios de Hostelería, el Ayuntamiento de Zamora, Ifeza и многобройни занаятчийските сирена и индустриалните компании в провинцията дадоха своя решаващ принос за осъществяването на проекта.

 

По време на изложението се проведе Търговска мисия на която чуждустранни вносители и предприемачи се срещнаха с производители на сирена от района. Проведоха се  двудневни работни срещи, както и посещение на производство. Президентът на Търговска Камара Самора, Енрике Оливейра приветства участниците в търговската мисия като сподели надеждата, че ще намерят необходимите продукти за да разширят своето портфолио, както и ще могат да си разширят мрежата от контакти. Ръководител на мисията бе Карлос Прието, Директор Дирекция Интернационализация и Търговия. 
Българо-испанска търговска камара бе партньор на Търговска Камара Самора.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

18/08/2022

World Cheese Fair - Fromago 2022, Zamora, Spain

Българо-испанска търговска камара в партньорство с VSV EuroGlobal, Испания и  Търговска камара Самора,Испания търсим компании, които са специализирани във внос на сирена и  биха искали да участват  WORLD CHEESE FAIR - FROMAGO 2022 , което ще се проведе в Самора от 14 до 18 септември 2022г. (присъствено събитие)

Защо да участвате?

 • Компании от повече от 50 държави ще присъстват на тези срещи. Ние ще покрием всички пътни разходи (полети, настаняване, вътрешен транспорт в Испания, кетъринг и др.).
 • Ще координираме срещи според вашите интереси, което също ще ви позволи да увеличите бизнес отношенията, както и да откриете нашето разнообразие от сирена.
 • Ние също така ще ви подкрепим с всички логистични договорености, от които може да се нуждаете.

Приложено ще намерите повече информация за събитието HOSTEDBUYERSPROGRAMME (designrr.page)

Период на участие:

Специализираната хостинг програма е в периода 14-16 септември 2022г.

Условия за участие:

Ако желаете да участвате, моля попълнете регистрационният формуляр и го изпратете в срок до 25 август 2022г. на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. за да бъде оценен от Търговската камара в Самора.

За всички членове на Българо-испанска търговска камара участието е безплатно, а за НЕчленуващи административна такса от 100.00 лв.

 

03/08/2022

Посещение на ETEM|Gestamp

На 02 август Българо-испанска търговска камара посети завода на ЕTEM Gestamp в София, България.

Визитата започна с обиколна на производствената база за алуминиеви части за автомобила като беше показана и вече започналото изграждане на допълнителното крило, част от планираната инвестиция. Очаква се през есента да стартира планираното разширение. То се прави основно за новия проект за Porsche, който е за производство на алуминиеви елементи за кутиите на батериите, които ще бъдат използвани в новото поколение електрически платформи на компанията през следващите осем години. Производителят на алуминиеви изделия ЕТЕМ Gestamp ще вложи близо 120 милиона лева (60 млн. евро) в разширяване на фабриката си в България. Инвестиция ще отвори над 130 работни места за квалифицирани специалисти през следващите две години, като серийното производство е предвидено да започне през 2023 г.

Във втората част се проведе среща в която от една страна взеха участие Биляна Манолова, зам. председател на Българо-испанска търговска камара, Мария Янчева, СТИВ Испания, търговското аташе към Посолството на България в Испания, Мадрид и Стамен Янев, член на Надзорния съвет на Българска Банка за развитие и от друга страна ръководството на Етем Гестамп съответно Емануел Фундукис, изпълнителен директор, Томас Пърнел, административен директор и Горка Оласо, старши оперативен мениджър.

Фокусът на срещата бе върху възможностите, които съществуват на институционално и партньорско ниво в полза развитието на гръцко-испанската инвестиция в България.

Общият бизнес тук между гръцкия производител на алуминиеви архитектурни системи "Етем България" и испанския производител на метални автомобилни компоненти Gestamp ( Gestamp Automoción, S.A. е испанска мултинационална група, посветена на проектирането, разработването и производството на метални автомобилни компоненти с над 100 производствени предприятия в 24 страни в Европа, Америка и Азия и 13 R&D центрове) започва преди три години, когато се създаде ЕТЕМ | Gestamp с фокус върху продуктите за автомобилната индустрия. Заводът произвежда различни профили и части за шасита, врати, системи за безопасност и управление на катастрофи, както и елементи за батерии и крепежни елементи за електрически автомобили. Клиенти са водещи производители като BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др. 

 

 

 

02/08/2022

Посещение на българска бизнес делегация в Гватемала

Почетното консулство на Република Гватемала в България има удоволствието да Ви информира, че заедно с Културен център, отправят покана от Гватемалското посолство и Министерството на вътрешните работи, за участие в частна бизнес и културно-образователна делегация от 22 октомври до 4 ноември.

Концепцията на посещението предвижда три главни раздела:

 • Бизнес програма- срещи и разговори с Гватемалския бизнес, включително посещение на 15-ия Карибски форум с участието на над 150 предприемачи от Карибския регион;
 • Посещения на някои от важните Гватемалски предприятия- кафе, какао, ром, захарна тръстика, текстил и др.;
 • Туристическа индустрия и културни срещи в различни области на Гватемала - по стъпките на Маите- Тикал, Антигуа, Атитлан и др. Среща с българската колония в Гватемала.

Главен координатор на посещението е Силвия Веселинова.

Предварителната програма може да разгледате ТУК

Индикативната цена на инвестицията е 4100 €, за 14 дни и включва:

 • Самолетни билети за международни и вътрешни полети, настаняване в хотели със закуски, индивидуален за групата вътрешен сухопътен и морски транспорт, традиционен обяд,  представителство и координация, входни такси, и др. - 2900 €
 • Храна, на делегат за цилия период ( организира се в традиционни ресторанти "A la carte" и се плаща индивидуално) - 700 € ( на ден 45-50 €)
 • Връзки с Гватемалските власти и ниституции, организация, консултации, посредничество, сигурност и управление - 486 

В случай на проявен интерес, можете да се свържете за потвърждение с Почетното консулство на Гватемала в София:

Телефони за контакт: Силвия Веселинова – 0988 788 646; Веселин Симов – 0888 574 229

 

Веселин Симов,

Почетен консул 

ГВАТЕМАЛА

 

Силвия Веселинова

Директор Културен Център

 

 

20/06/2022

Годишна конференция на Европейското общество по строително право 2021: “Публично-частно партньорство”

Бългapcĸoтo oбщecтвo пo cтpoитeлнo пpaвo бе дoмaĸин нa гoдишнaтa конференция на Европейското общество по строително право на тема: “ΠЧΠ: Kaĸвo нaиcтинa имa знaчeниe”, която се проведе нa 16-17 юни 2022г. в София Хотел Балкан, където над 50 участника от 16 държави взеха участие. 

17 експерта от 10 страни представиха интересни презентации пред делегатите, като много участници се включиха с въпроси и споделиха своя опит. 

Участници и презентации може да намерите ТУК

Πpeдceдaтeлят нa УC нa БOCΠ д-p инж. Aдpиaнa Cпacoвa, пoнacтoящeм пpeзидeнт нa EOCΠ вpъчи нaгpaдитe нa EOCΠ зa диплoмни paбoти c пpинoc зa eвpoпeйcĸoтo cтpoитeлнo пpaвo зa 2020 и 2021 г. нa шecт диплoмaнти oт пpecтижни yнивepcитeти в Aнглия, Hидepлaндия и Дaния. Члeнoвe нa жypитo ca извecтни пpoфecopи пo пpaвo oт Aнглия, Швeйцapия, Фpaнция и Бeлгия.

Българо-испанска търговска камара бе съорганизатор на събитието.

 

12/06/2022

Green transformation- Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход

Конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" се проведе на 10 юни 2022г. в "София Ивент Център", която за втора поредна година  се организира от Dir.bg ,едно мащабното събитие със специално внимание върху зелената трансформация и инструментите за справедлив преход.

Форумът бе открит от президента Румен Радев. Зелената сделка и значението ѝ за българското общество и икономиката бяха във фокуса на разговорите по време на дискусията.

От началото на годината и особено през последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета "Готови за 55" (Fit for 55), темата за Зеления преход отново излезе на преден план в Европа и в България. За България, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за националната икономика като цяло, допълват организаторите на събитието.

Целта на събитието бе да  събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. Участие в откриващия панел, освен президента Румен Радев, участваха още европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Българската визия в различните панели по програма се представи от вицепремиерите Асен Василев, Гроздан Караджов (в оставка) и Борислав Сандов, както и министрите Даниел Лорер и Александър Николов. 

И тази година във форума се включиха представители на законодателната и на местната власт, на бизнеса и на неправителствения сектор, посочват организаторите.

Съорганизатори на конференцията са Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), КТ "Подкрепа", Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-испанската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и Италианската търговска камара в България. 

Събитието бе структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях над 70 панелисти дебатираха по теми като: финансови инструменти за справедлив преход, енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.

 

 

  100% БЪЛГАРСКИ СЛАДКА

       ETEM GESTAMP

  

            

          

         Адвокатска кантора