Copyright 2022 - Custom text here
 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

 • КОРПОРАТИВНИ РЕШЕНИЯ | SOLUCIONES EMPRESARIALES | INTERNATIONAL TRADE AND DEVELOPMENT

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
31

23/09/2022

Fromago Cheese Experience 2022, Zamora,Spain

В периода 15-18 септември 2022г. в гр.Самора, Испания се проведе първият по рода си уличен панаир Fromago Cheese Experience 2022 , който го превърна в световна столица на сиренето.Общо 730 щанда, над 330 изложители разположени на 2.5 километра по улиците на стария град и около 1200 различни вида сирена, уникални кулинарни изживявания, презентации на продукти, конкурс Fromeliers и връчване на наградите Cincho, едни от най-престижните в страната“.Fromago имаше 26 дегустации, 8 шоукукинга на живо, 4 кръгли маси и повече от 20 презентации. Освен това децата се насладиха на 35 занимания, подготвени специално за тях.
По време на панаира бяха отчетени повече от 300 000 посетители и икономическо въздействие от около дванадесет милиона евро.
 
"Можем да направим нещата добре, когато публичните и частните институции се обеденят", заяви Президентът на провинциалния съвет на Самора, Франсиско Хосе Рекехо в речта си при откриването. На официалното отриване присъстваха министри, депутати и други институционални лица.
 

 

Fromago … Значението на думата „сирене“ на есперанто, език с универсално призвание. Fromago е иновативен междусекторен проект, който има за цел да позиционира Самора и Кастилия и Леон като референтно пространство за сектора на сиренето и овцевъдството на национално и международно ниво. В Fromago Cheese Experience ценностите на социалното включване също ще бъдат много присъстващи, особено към групите в най-неравностойно положение, с дейности, насочени специално към тях. Жените в селските райони, интеграцията между поколенията, уврежданията и маргинализацията ще бъдат приоритетни аспекти, върху които ще се работи напречно по време на извършваните дейности. Неговата приоритетна цел е да оцени значението на селското стопанство и животновъдството, като подчертае съответната роля на сектора на млечните продукти и сиренето като цяло и на сектора на овцевъдството в частност.

Diputación de Zamora,Zamora10, Caja Rural de Zamora, la Junta de Castilla y León, la Escuela Internacional de Industrias Lácteas, CEOE-Cepyme de Zamora, la Cámara de Comercio de Zamora, la Asociación Zamorana de Empresarios de Hostelería, el Ayuntamiento de Zamora, Ifeza и многобройни занаятчийските сирена и индустриалните компании в провинцията дадоха своя решаващ принос за осъществяването на проекта.

 

По време на изложението се проведе Търговска мисия на която чуждустранни вносители и предприемачи се срещнаха с производители на сирена от района. Проведоха се  двудневни работни срещи, както и посещение на производство. Президентът на Търговска Камара Самора, Енрике Оливейра приветства участниците в търговската мисия като сподели надеждата, че ще намерят необходимите продукти за да разширят своето портфолио, както и ще могат да си разширят мрежата от контакти. Ръководител на мисията бе Карлос Прието, Директор Дирекция Интернационализация и Търговия. 
Българо-испанска търговска камара бе партньор на Търговска Камара Самора.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

03/08/2022

Посещение на ETEM|Gestamp

На 02 август Българо-испанска търговска камара посети завода на ЕTEM Gestamp в София, България.

Визитата започна с обиколна на производствената база за алуминиеви части за автомобила като беше показана и вече започналото изграждане на допълнителното крило, част от планираната инвестиция. Очаква се през есента да стартира планираното разширение. То се прави основно за новия проект за Porsche, който е за производство на алуминиеви елементи за кутиите на батериите, които ще бъдат използвани в новото поколение електрически платформи на компанията през следващите осем години. Производителят на алуминиеви изделия ЕТЕМ Gestamp ще вложи близо 120 милиона лева (60 млн. евро) в разширяване на фабриката си в България. Инвестиция ще отвори над 130 работни места за квалифицирани специалисти през следващите две години, като серийното производство е предвидено да започне през 2023 г.

Във втората част се проведе среща в която от една страна взеха участие Биляна Манолова, зам. председател на Българо-испанска търговска камара, Мария Янчева, СТИВ Испания, търговското аташе към Посолството на България в Испания, Мадрид и Стамен Янев, член на Надзорния съвет на Българска Банка за развитие и от друга страна ръководството на Етем Гестамп съответно Емануел Фундукис, изпълнителен директор, Томас Пърнел, административен директор и Горка Оласо, старши оперативен мениджър.

Фокусът на срещата бе върху възможностите, които съществуват на институционално и партньорско ниво в полза развитието на гръцко-испанската инвестиция в България.

Общият бизнес тук между гръцкия производител на алуминиеви архитектурни системи "Етем България" и испанския производител на метални автомобилни компоненти Gestamp ( Gestamp Automoción, S.A. е испанска мултинационална група, посветена на проектирането, разработването и производството на метални автомобилни компоненти с над 100 производствени предприятия в 24 страни в Европа, Америка и Азия и 13 R&D центрове) започва преди три години, когато се създаде ЕТЕМ | Gestamp с фокус върху продуктите за автомобилната индустрия. Заводът произвежда различни профили и части за шасита, врати, системи за безопасност и управление на катастрофи, както и елементи за батерии и крепежни елементи за електрически автомобили. Клиенти са водещи производители като BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др. 

 

 

 

12/07/2022

Последен шанс за кандидатстване за най-добър работодател

Наближава крайният срок за кандидатстване във водещите награди за най-добър работодател Career Show Awards 2022. До 29 юли компаниите могат да избират от над 70 категории, отличаващи работодателската марка и успешните процеси във фирмите.

 Четвъртото издание на наградите отново акцентира над работата и грижата към служителите, добрата работна среда и развитие на пазара на труда. Тази година Career Show Awards разшири категориите, с което обръща внимание към още детайли в организацията на работния процес. Сред новите категории са “Динамично развиваща се компания”, “Създаване на нов продукт”, “Иновации в работната среда” и др. С чисто нова група от категории “Управление и екипи” организаторите насочват вниманието към личния принос в успеха на компанията.

 Кандидатурите на участниците се оценяват от престижното жури на наградите. Екипът на журито се състои от доказани професионалисти в различни сфери, които с работата и визионерското си мислене са откроени обществени личности. 

 “Career Show Awards се наложиха като водещи награди в сферата на работодателската марка и грижа за служителите у нас. Доверието, което изградихме в компаниите, се дължи на прозрачността, прецизната организация и поставянето на акцент над всеки детайл в работата на фирмите. Именно това, че оценяваме труда им и даваме платформа, в която да споделят повече за успеха и развитието си, е причина за нарастващото доверие към Career Show Awards.

Най-успешните стратегии за създаване на благоприятна работна атмосфера не само повишават популярността на компанията, но и служат за вдъхновение и задават тенденции.”, споделя Симона Харизанова, съосновател на Career Show.

 След обявяване на победителите в наградите всички кандидатури и оценки на журито стават общодостъпни, което гарантира прозрачността на конкурса.

 Крайният срок за регистрация в Career Show Awards e 29 юли включително.

Регистрация може да се направи на: careershow.bg/awards

 

 

14/04/2022

Международна дегустационна среща на български вина и вина от Риоха

На 6-ти април в салоните на Центъра на автономна област Ла Риоха се проведе дегустация на български вина и национални продукти от категорията гурме. Събитието бе организирано от Посолството на България и Центъра на област Ла Риоха в Мадрид и се провежда за първи път в Испания.
Пред около 80 души, сред които професионалисти в бранша, представители на медии и на Кметството на Мадрид, се проведе съвместна дегустация на български вина от специфични сортове грозде и на няколко вина от Ла Риоха – един от най-прочутите винарски региони в Испания. Центърът е традиционно място за винени дегустации и се намира на емблематична централна столична улица – референт за събития от този род. Събитието бе открито от Хосе Антонио Руперес, президент на Центъра на автономна област Ла Риоха и посланик Алексей Андреев. На проявата присъства също Симеон Сакскобургготски (министър-председател на България в периода 2001-2005 г.), синът му д-р Кубрат Сакскобургготски със съпругата си Карла Ройо-Вийанова, както и почетният консул на България в Андалусия Росио Васкес.
Представители на три български винарни – винен завод „Асеновград“, винарна „Златен Рожен“ и винарна „Братя Минкови“, направиха презентация на специално подбрани за събитието вина от сортове, които не се срещат на испанския пазар, като Мавруд и Мелник, произведен от редкия сорт широколистна мелнишка лоза.
Дегустацията на вина беше съпътствана от гъши дроб (фоа гра) и еленски суджук на българските марки „Волекс“ и „Woodsfood“.
Безспорен победител в този своеобразен дуел бяха българските вина, сред които огромно впечатление направи представения от винзавод „Асеновград“ Мавруд резерва. Присъстващите сомелиери изказаха впечатленията си от високото качество на нашите вина признавайки, че не са познавали виненото ни производство, което по думите им е на изключително ниво.
 

18/02/2022

Уебинар: "Всеки MWh е от значение: Правни аспекти и финансиране на соларни централи"

Уебинарът "Всеки MWh е от значение: Правни аспекти и финансиране на соларни централи" е насочен към големи консуматори на енергия и инвеститори, които искат да научат повече за основните правни и финансови аспекти при изграждане на фотоволтаични централи над 5 MWh. Той ще се проведе на 10.03.2022 г. (четвъртък) от 10:00 ч. и участието на заинтересованите компании е напълно безплатно. 

Събитието е организирано от FinInfo.BG, съвместно с X Figure Finance и DPC, а Българо-испанската търговска камара е партньор, заедно с Българо-румънска търговско-промишлена палатаБританско-българската бизнес асоциация, Френско-българската търговско и индустриална камара и Шведско-българската търговска камара.

Регистрирайте се тук При включване в реално време ще можете да зададете въпроси в онлайн чата на събитието.

Сред въпросите, които ще намерят отговор по време на уебинара са:

 • Каква е правната рамка на инвестицията във фотоволтаичен проект;
 • Специфики на процедурата за присъединяване към електропреносната мрежа;
 • Основни елементи на финансов анализ и проектно финансиране на фотоволтаични централи;
 • Насоки за подобряване възвръщаемостта на инвестицията;
 • Фондове и възможности за дялово финансиране в големи ВЕИ проекти.

 

 

 

02/02/2022

Бизнес икономически форум в Скопие, Северна Македония

 

Заместник председателя на Българо-испанска търговска камара, г-жа Биляна Манолова  взе участие в българска делегацияръководена от министъра на иновациите и растежа, г-н Даниел Лорер, по време на икономическия диалог между България и Северна Македониянасочен към насърчаване на икономическите отношения и активизиране на търговията между двете страни.

На 1-ви февруари в Скопие се проведе бизнес кръгла маса „Икономически диалог 2022” между представители на правителството и 15 различни камари от Република Северна Македония и Република България. Срещата беше част от официалната визита на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, организирана от министъра на финансите Фатмир Бесими , придружени от заместник министър-председателя на Северна Македония г-н Фатмир Битики. В заключителните си думи и двамата министри споделиха, че срещата е само началото на разговорите с бизнеса, а Даниел Лорер отправи последна молба: „Ние постоянно ще се връщаме към вас за обратна връзка. Това, което е критично сега е позитивните истории за пътя, който нашите две страни поемат в икономическата област да резюмират и в нашите общества. Вие бихте могли да помогнете да мултиплицираме нашите усилия да се чуят добрите новини и ще разчитаме на вас в следващите месеци да постигнем това“.

Следващата среща на работната група по Икономика, иновации и търговия ще бъде  през март в София.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28/01/2022

Среща на БИТК с БАИ

На 28 януари в сградата на Българска Агенция за инвестиции се състоя среща между г-н Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, г-жа Биляна Манолова, зам.председател на Българо-испанска търговска камара (БИТК) и г-н Хесус Кабайеро, член на БИТК и изпълнителен директор на Соф Кънект, опериращ летище София.
Испанеца Кабайеро представи стратегията за развитие на Летище София за следващите години, както и сподели интереса на големи международни компании към съвместни бизнес начинания на територията на летището.
От своя страна г-н Янев запозна участниците в срещата с правната рамка за насърчаване на инвестициите в страната, процедурите и облекченията, които държавата предлага.
През годините на базата на подписания меморандум за сътрудничество, двете организации БАИ и БИТК си взаимодействат за привличане на инвестиции и обмен на информация между потенциални бизнес партньори.
 
 

22/01/2022

Среща на двустранните камари с министъра на иновациите и растежа, Даниел Лорер

На 18 януари 2022г. в 11:00 ръководствата на Двустранните търговски и индустриални камари в България се срещнаха с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер по тяхна инициатива. Домакин на срещата беше Българо-испанска търговска камара и се проведе в хотел Eurostars Sofia City,ул. „Стара Планина“6.

Представители на 15 двустранни търговски и индустриални камари в България обсъдиха действия за повишаване на икономическия растеж, подобряване на бизнес средствата за задържане и привличане на чужди инвеститори в България на среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Темата на събитието бе "България като нова дестинация за привличане на инвеститори чрез скъсяване на глобалните вериги на доставки".

По време на своите представяния всяка от камарите постави пред министър Лорер своите приоритети и перспективи за съвместна работа с Министерството на иновациите и растежа, както самостоятелно, така и в общия формат на двустранните камари. Министърът от своя страна коментира, че е изключително важно да се популяризира България като ниършоринг дестинация.

Представителите на търговските камари посочиха като един от основните проблеми в икономиката липсата на кадри. Друг проблем, който отбелязаха, е гарантиране на върховенството на правото, в това число на местните и чуждестранните инвеститори.

Договорено беше работните срещи да се провеждат на всеки три месеца.

 

11/01/2022

Биляна Манолова е част от престижното жури на Бизнес наградите на България - EGO Awards

Бизнес наградите на България - EGO Awards - обявиха членовете на експертното си жури. Сред тях е и Биляна Манолова, зам.председател на Българо-испанска търговска камара, чиито експертиза, висок професионализъм, богат опит и визия за бъдещето спечелиха доверието на организаторите.

 

EGO Awards отличават най-забележителните постижения в обществения и бизнес живот, като обхващат всички индустрии в България. Компании от всички сфери на бизнеса могат да подадат кандидатури в разнообразни категории - както конкретни за компании и продукти по сектори, така и общи категории за бизнес процеси. Журито на EGO Awards е съставено от признати професионалисти, сред които журналисти, ръководители на сдружения и асоциации, редактори, издатели, инфлуенсъри, футуристи и лидери от различни браншове. На тях организаторите се довериха да оценят най-успешните стратегии, най-добрите практики и най-иновативните инициативи на претендентите за отличие.

 

“Изключително сме щастливи, че Биляна Манолова прие поканата ни да бъде част от престижното жури на EGO Awards. Всеки член на журито е внимателно подбран, за да гарантираме, че оценяването се основава на обективност, доказана експертиза, дългогодишен опит и ясна визия за последните тенденции и бъдещи перспективи на своя бранш. Доверили сме се на експерти от различни сфери, за да осигурим детайлен поглед върху кандидатурите и високо ниво на оценяване на претендентите от различни гледни точки.”, споделя Ованес Ованесян, съосновател на EGO Awards. 

 

Ранната регистрация е вече отворена и продължава до 28 януари.  Повече информация за наградите можете да намерите на сайта на EGO Awards.

 

09/12/2021

Доклад на Atradius Bulgaria за платежните практики

Атрадиус България е част от Grupo Catalana Occidente(GCO.MC), лидер в застрахователния сектор в Испания, и в застраховането и събирането на търговски вземания в световен мащаб. Atradius N.V. е частно дружество с мажоритарна собственост на Grupo Catalana Occidente и Grupo Compañía Espanõla de Crédito y Caución.Продуктите на компанията са за застраховане на търговски вземания и тяхното събиране и работят в защита на фирмите срещу рискове от неплащане, свързани с продажба на продукти и услуги при търговия на разсрочено плащане. Има стратегическо присъствие в над 50 държави по света. Country manager за България е Владимир Вачков, който ръководи Atradius Bulgaria.

В края на годината излезе докладът "Барометър на платежните практики в България" с фокус към B2B платежните практики и подхода на бизнеса към управлението на кредитния риск на клиентите в Агро сектора, Химическа промишленост и Транспорт. С целият доклад може да се запознаете ТУК. Основните изводи които може да се направят са:

 • Въз основа на отговорите на анкетираните фирми в България, продажбите на кредити за B2B клиенти са се увеличили леко до 42% от всички B2B продажби, спрямо 40% миналата година. Търговският кредит се предлага най-често за стимулиране на растежа на продажбите и насърчаване на повторния бизнес.
 • 42% от общата стойност на B2B фактурите са отчетени за просрочени тази година, малко увеличение спрямо 37% от миналата година. Дълго просрочените фактури (закъснение с повече от 90 дни) също са се увеличили на годишна база от 4% миналата година на 6% тази година. Отписванията също са регистрирани на 6%, спрямо 2% миналата година.
 • Когато става въпрос за управление на кредитния риск, анкетираните фирми в България най-често избират да смекчат въздействието на кредитния риск на клиентите върху бизнеса, като заделят средства за компенсиране на потенциални загуби, причинени от лоши задължения.
 • Въпреки това за значителен брой от анкетираните фирми (48%) разчитането на собствените им ресурси за управление на кредити се оказа по-скъпо от миналата година, тъй като те са поели увеличени административни разходи, разходи за събиране и финансиране.
 • Освен че се оказва скъпо, разчитането на вътрешно кредитно управление не се оказа значително ефективно при ограничаване на Days Sales Outstanding (DSO) . 43% съобщават за увеличение на Days Sales Outstanding (DSO) .
 • Разглеждайки 2022 г., 60% от фирмите казват, че се притесняват от рисковете за намаляване, свързани с продължаването на пандемията през следващата година, което вероятно ще удължи спада на световната икономика и възпрепятства възстановяването на националната икономика.
 • На въпроса кои промени, предизвикани от пандемия, ще станат постоянна характеристика на начина, по който правят бизнес, 57% отговарят, че вече са интегрирали трайно дигиталните иновации, особено по отношение на електронната търговия и са позволили на служителите си да работят от вкъщи.

Atradius извършва годишни прегледи на международните корпоративни платежни практики на базата на които фиксира основните 5 риска за следващата година. За България през 2022 несигурността относно въздействието на пандемията върху икономиката оглавява списъка, следва продължителен спад на глобалната икономика, по-бавни темпове или без отскок на вътрешната икономика и отделни индустрии и на последно място е увеличението на платежоспособността.

Повече информация може да получите на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел:+ 359 2 494 2301, както и на уеб адрес https://atradius.bg/

 

 

 

  100% БЪЛГАРСКИ СЛАДКА