Copyright 2020 - Custom text here
  • Добри примери

  • Работен процес

  • Споразумение за сътрудничество

  • B2B срещи

 

 

 

 

 

 

 

¡¡¡ БИТК информира всички свои членове,партньори и колеги,че заради обявеното извънредно положение относно спиране разпространението на COVID-19 се налага отлагането на всички социални събития както и всякакъв вид социална комуникация.

Контактите  с БИТК ще се осъществяват дигитално чрез електронна поща,социални мрежи и видеоконференция.

110 години дипломатически отношения България и Испания

08/05/2020

Imagebimages/3-0На днешния ден 8 май в далечната 1910 година официално са установени дипломатическите отношения между България и Испания, днес държавите са партньорки в Евпорейския съюз и НАТО.По този повод министрите на външните работи на двете страни г-жа Екатерина Захариева и  г-жа Аранча Гонзалес  в условия на извънредно положение ,изпратиха своите видео обръщения:

https://youtu.be/pC56BR9OG6w

https://youtu.be/zu64yhwoqFg

Специално видео бе заснето за годишнината:https://www.youtube.com/watch?v=r6NcyLYMiJk

Външните министри на страните бяха единодушни, че завръщането към нормалния живот трябва да става постепенно, като на всеки етап се взимат предвид рисковете и ползите. Те подчертаха необходимостта от осигуряване на навременна подкрепа от страна на Европейския съюз за възстановяване на икономиките на страните членки, като тя не трябва да бъде за сметка на финансирането на традиционните политики на ЕС. 

 

Във връзка с юбилея от установяването на дипломатическите отношения външните министри изразиха съжаление, че заради ситуацията на пандемия предвидените културни събития не могат да бъдат осъществени. Те изразиха надежда, че мероприятията ще бъдат реализирани в скоро време.

За 2019 г. стокообменът между България и Испания е в размер на 2,08 млрд. евро. Испания е сред първите 10 инвеститори в България. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Испания в България към 01.01.2020 са в размер на 1,1403 млрд. евро.

През 2019 България е посетена от 84 054 испански туристи, а Испания е посетена от 193 700 български граждани.

По данни на Министерството на заетостта и социалната сигурност българската общност наброява 197 373 души. В Испания функционират 50 български неделни училища.